HTML

Az Olimpia kemény és kiélezett mezőnyében ma már irreális vágy, hogy csak ott  ülünk a képernyő előtt, és majd ömlenek ránk  a magyar aranyak, ezüstök, bronzok, olimpiai pontok. Pedig régen volt olyan verseny is, ahol minden nap akár több ilyen sikert elkönyvelhettünk. Hajlott koromnál fogva megadatott az élmény, hogy világversenyek sokaságát izgulhattam végig, és az idő múltával érzékelhettem, ahogy egyre szűkebb marokkal mér Felicitas, a Siker istennője. Ott ül szegényke a mennyei csúcson, és számolgat, kinek osztja ma kegyeit, oly rengeteg a méltó jelentkező. Sokakra tekintettel kell lennie, és nehéz nagyon a jóindulatát elnyerni. 

Új, feltörekvő, az önkívületig motivált és persze a sikerre méltó ellenfelek tömegében kell a bajnoknak utat törnie, hogy elnyerhesse a dicsőséget. Olimpiára eleve már a legjobbak kerülnek, és a tehetség-felkészültség mellett a küzdeni tudás és a belső hit fontosabb erény lett, mint valaha. Nem lehet csak rutinból, beidegződésekből és a tapasztalatból töltekezni. A tekintély már mit sem számít (helyesen!), és mindenki a legnagyobbakat akarja megtépázni, hiszen csak rajtuk keresztül juthat a csúcsra. Alig látjuk egyelőre a németeket, oroszokat (persze ez változni fog), látjuk viszont sokféle új állam, utódállam, kis állam versenyzőinek rokonszenves, de utunkat megnehezítő törekvését. Türelmesnek kell lennünk, és növekvő értéken kezelni minden eredményt, amit régebben szinte észre sem vettünk. 

Ha olimpiai "csapatról" beszélünk, akkor nyilván nem csak a küldötteink tömegét értjük alatta, hanem egy nemzeti közösséget, amelynek sikerei, a kis és nagy eredmények egyaránt motiválják a többieket is, még ha sportágaiknak semmi közük egymáshoz. A kardozó Szilágyi Áron felfűtötte a mozdonyt, az úszó Gyurta pedig lendületbe hozta. Tessék, lehet robogni tovább! Gyertek utánam! Gyere Cseh Laci, gyertek férfi-női vízilabdázók, kézisek, gyere Berki és Sidi, gyertek még ismeretlenek, és persze a kajak-kenusok, öttusázók és bárki, akiben benne van a pont vagy érem esélye!

Gyurta nagyszerű teljesítményét ezért nem csak önmagában lehet nézni és csodálni, hanem mint energiaforrást is a következő napokra. Ha két amerikai és két brit közé préselve sikerülhet, akkor semmi nem lehetetlen.

Székely Ferenc

Címkék: olimpia london 2012

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digisport.blog.hu/api/trackback/id/tr904691936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása