HTML

Gyanítom, hogy Portugália olimpiai szereplését kevesen figyelték. Segítek egy kicsit: négy arany-, nyolc ezüst- és tizenegy bronzérem a mérleg. Elsőre nem tűnik rossznak, de ha hozzáteszem, hogy mindez az elmúlt évszázad teljes ötkarikás termése, akkor azért kellően elcsodálkozik az ember.

Most Londonban mindössze egyetlen (!) érem jutott a portugáloknak, amihez nekünk magyaroknak is volt egy pici közünk. Egészen pontosan 53 ezredmásodperc, ugyanis a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajak páros ennyivel előzte meg a Fernando Pimenta, Emanuel Silva duót. Ezüst lett tehát a portugál kajak-kenu sport első olimpiai medálja. Ami már csak azért is meglepő, mert az Eton Dorney pályán látott hajók 75 százaléka az Ibériai félsziget kisebbik országában készült! Akadt némi portugál esély, remény dzsúdóban, valamint a korábbi négy olimpiai bajnoki címet és további hat érmet szállító atlétikában, ezekből azonban sok esetben a pontszerző vagy a döntős helyezés sem jött össze. Akár azt is mondhatnánk, hogy a mi mércénkkel mérve nem is igazi sportnemzet a portugál. Csakhogy ott van a futball, ami az összképet igencsak módosítja.

Elég csak a másik nagy nyári eseményre, a lengyel-ukrán foci Eb-re visszagondolni, ahol Cristiano Ronaldóék bronzérmesek lettek. Az meg teljesen megszokott dolog, hogy a portugál klubok a kontinens élmezőnyében, a legjobbak mögött nem sokkal lemaradva vannak. Sőt a Porto az elmúlt tíz évben Bajnokok Ligája, Európa Liga és UEFA kupa győzelemig jutott. A legutóbbi idény azért nem sikerült ilyen remekül, bár a Sporting El elődöntős és a Benfica Bl negyeddöntős szereplése nem szorul magyarázatra. Nem kérdés tehát, hogy Portugáliában mely sportág határoz meg szinte mindent. Igaz ugyan, hogy a csapatok nagy része főként dél-amerikai és brazil focistákra épül, ám Portugáliában ezeket a játékosokat szinte nem is tekintik légiósnak. Különösen igaz ez az egykor jelenős portugál gyarmatokról érkezőre, akik nyelvi problémák nélkül villámgyorsan akklimatizálódnak.

Ezek után talán az sem meglepő, hogy ez a hét vége ünnep a portugáloknál (is). Megkezdődött ugyanis a futball bajnokság 79. idénye. Az erőviszonyokról és a tradíciókról legyen elég annyi: az eddigi 78 bajnoki trófeából 76 az SL Benfica (32), FC Porto (26), Sporting CP (18) hármas vitrinjében van. A további két győztes a Belenses és a Boavista pedig jelenleg alsóbb osztályban szerepel. Portugáliában tehát a helyzet (idén is) változatlan: a három sztárcsapat mellett az utóbbi időben jócskán erőn felül teljesítő Braga szólhat még bele az érmes helyek sorsába. Az viszont egyelőre meglepetés, hogy a szokásos nyári kiárusítás egyelőre elmaradt. Az utóbbi években az európai topklubok előszeretettel szemezgettek a Liga Zon Sagresből, most még kivárnak és/vagy az árat sokallják. Az ugyanis nem kérdés, hogy Hulk, João Moutinho, Rolando, Witsel, Gaitan vagy éppen Rui Patrício az angol, spanyol, olasz bajnokságban is meghatározó játékossá válna. Egyelőre (ami persze még sokat változhat) szinte valamennyi portugál élcsapat keretében minimális változások történtek, vagyis az élmezőnyben kifejezetten élvezetes csaták várhatóak. Ráadásul a hangulatra sem lehet panasz, a 2004-es Európa-bajnokságra épített vagy felújított stadionok ugyan sokszor nem teltházasak, de az atmoszféra mindig kifogástalan. A fanatikus szurkolótáborok mellett is igazi családi szórakozás, össznépi esemény a futball és ez hatványozottan igaz a rangadókra. Aki nem hiszi az már az első fordulóban meggyőződhet erről, hiszen szombaton este a Benfica a Bragat fogadja!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digisport.blog.hu/api/trackback/id/tr824718246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása