HTML

 

A távirati irodák nem jelentették:

Miután negyedik helyen végzett Londonban férfi kézilabda-válogatottunk, a szövetségi kapitány, Mocsai Lajos a következőket NEM mondta:

A negyedik helyezés úgy relatíve, mint abszolút értelemben kifejezve hű tükörképe a válogatott által elvégzett munka versenyhelyzetre kivetített, fokozott teljesítményigényre kihegyezett elvárások pályára átültetett realizálására tett kísérletek materializált valósághoz tendáló  juszticiájának. Direktben kinyilvánítható, hogy a valós síkon mozgó elvárásaink bizonyos élethelyzetek közepette olyan axiómákat bizonyítottak a külső szemlélők irányába, melyek alapján leszűrhető: mind offenzív,mind defenzív síkon 82 és fél-86 egész 8 tized százalékon realizálta az együttes a partikuláris energiabefektetés rezüméjeként létrejövő szuperponáció szummáját! Elmondható továbbá,hogy 24 egész 8362 tízezred év átlagéletkorú csapatunk stimulációs energia-felhasználása még nem érte el a kívánt 92 egész 16 ezredes futurisztikusan globális határ-vonal alsó szintjét, ezen tény állított ma még megmászhatatlanul magasnak tűnő falat elénk,mely jelenleg - és szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a közeli és távoli jövőben ezen faktum komoly energia-befektetésnek köszönhetően pozitív irányban mozdulhat el - még nem predesztinálta ezt a sikerre éhes team-et arra, hogy a pódiumon nemes fémek különleges ötvözetéből készített medáliákat átvehessen és hosszabb távon birtokolhasson.

 

A  Londonban szerzett tapasztalatok alapján a nemzetközi öttusa szövetség a következő változásokat NEM szándékszik megtenni:

A kiszámíthatatlan lovaglás igazságosabbá tétele érdekében ezentúl kizárólag fából készült hintalovakon fognak versenyezni a sportolók. Arról közvetlenül ugranak be a medencébe, ahol az első 50 méteren kell megszabadulniuk a lovaglónadrágtól, sisaktól, míg a második 50-en a lovas zakótól. A medencéből kiszállva futniuk kell a ruhákkal éppen a  „tisztított nyugati bálás” feliratú ellenőrzőpont felé siető versenyzőtársak után. Az említett pontot elérve sós puskával 5-5 irányzott lövést kell leadni a 10 méterre található frissen sütött lángosokra, majd a sorban állva párbajtőrvívással döntik el a versenyzők, hogy ki éri el leghamarabb a büfében található aranygaluskát, ezüstfenyőt és bronzolajat.

A magyar szövetség a tervezett változásokat üdvözölte, hozzátéve, hogy a hintaló helyett inkább a tornasportból ismert „Berki lovát” ajánlaná.

 

A  Nemzetközi Atlétikai  Bizottság utólag NEM változtatta meg néhány verseny végeredményét:

A kalapácsvetésben 2008-ban aranyérmes,ezüstérmes és bronzérmes feketeorosz versenyzők szervezetében  feketelistán szereplő szereket találtak, így megfosztották őket érmeiktől. Hasonló vétséget követett el a negyedik helytől az 58-ig mindenki, így az illetékes testület a szám arany-, ezüst-, és bronzérmét végül a pekingi stadion takarítónőjének, Itt Ninch Ser-nek juttatta el. Ser újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a verseny napján  gyanús dolgokat észlelt az öltözők környékén, ugyanis néhány kalapács túlfűtött állapotba kerülve összeverekedett a kertész sarlóival .                                                                                                        

Szintén szabálytalanságokra derült fény a két athéni olimpiával kapcsolatban is. Az 1896-os játékok esetében a maratoni futást vizsgálják a bizottság  tagjai ,de elmondásuk szerint az azóta eltelt idő még kevésnek bizonyult ahhoz, hogy minden  körülményt részletesen számbavéve megalapozott döntést hozhassanak. Ha bebizonyosodik, hogy a harmadik helyen végzett versenyző valóban szekéren tette meg a táv egy részét, akkor visszavonják bronzérmét, holttestét exhumálják és jeltelen sírban helyezik el Görögország Zeusztól legtávolabb eső pontján! A második athéni olimpia maratoni mezőnyében induló egyik futóval szemben is problémák merültek fel, melyeket az ad hoc bizottság haladéktalanul kivizsgál - amint a versenyző beérkezik a célba.

 

Az amerikai 4X100-as női váltó átadta a múltnak az NDK 1964-ben futott, szakállas világcsúcsát. A keletnémet hölgykvartett egykori befutó embere, Angela Gest, akit a lakhelyén kedvesen csak Gest Apónak neveznek, a hír hallatán hosszan simogatta ősz szakállát, majd a szívből jövő gratulációi mellett üzent is az amerikai hölgyeknek. Boldog nagymamaként azt javasolja az újdonsült világcsúcstartóknak, hogy amennyiben szeretnének családot, minél hamarabb fogadjanak örökbe egy-két gyereket, mert nincs annál boldogabb érzés, mint elénekelni az unokáknak az „Amikor én még kislány voltam” című dalt.

 

Érdeklődés hiányában már a riói játékok műsorán sem szerepel a vívás,az öttusa, az evezés és a birkózás. Helyettük viszont - amerikai javaslatra - bekerül néhány nagy érdeklődéssel kísért sportág. A négy év múlva sorra kerülő olimpián már aranyéremért harcolnak pl. az aranyásók. Az aranyásás a legnépszerűbb, alaszkai változattal mutatkozik be. Mint köztudott itt három meneten keresztül ásnak a versenyzők, majd a legjobb 8 közé kerülők pisztolyt ragadnak és  „hirtelen halál”-rendszerű hosszabbításban döntenek az aranyérem sorsáról. Ebben a számban a dobogó második és harmadik fokára nem áll versenyző. Az aranyásáshoz hasonlóan új szám lesz majd az olimpia műsorán a 5 millió méteres postakocsi-hajtás,a rövidpályás skalpolás, a medve-táncoltatás terepkrossz változata, és a kisöbű, álló testhelyzetű agyagbölénylövészet.

A férfi hosszútávúszás görög olimpiai bajnokát, Tónalúdátúsz Visszaúsz Megátúsz-t késői hazatérése ellenére is több millió honfitársa várta  az athéni repülőtéren. A 3 éve itt sztrájkoló görögök „Ezt is megúsztuk”, „Kint vagyunk a vízből” ,”Víz nem marad szárazon” és ehhez hasonló transzparensekkel fogadták hősüket. Tónalúdátúsz a rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, hogy a végül második helyen célbaérő német versenyző végig komoly pszichikai hadviselést folytatott vele szemben. Már a rajtnál azt mondta neki: ”hamarabb lesz Zakinthos német gyarmat, minthogy te megelőzzél engem”. Aztán féltávnál azt mondta a német: ”ha nem hagysz nyerni, gondoskodom róla, hogy később találj innen haza, mint leleményes Odüsszeusz”. Mindez nem volt hatással a görögre, ám mikor azt mondta neki a német, hogy „ha nyerni merészelsz, elintézem Merkelnél, hogy havonta kétszer be kelljen menned a munkahelyedre”, akkor bizony Tónalúdátúsz levegő után kapkodott, és a finist hátrányos helyzetből kezdte. Ekkor azonban napsütötte hazájára gondolt, és arra, hogy ez a német holnapután már hajnali hatkor mehet a munkahelyére a ködös Lipcsében, míg ő élete végéig az ő befizetett adójából sütteti a hasát, ez olyan légiessé és könnyeddé tette, hogy simán lehajrázta az utolsó 100-on, és a dobogó felső fokáról csak annyit mondott neki: auf wiedersehen,pajtás, ha évi egy hét szabadságod alatt Rodoszon jársz, ugorj’ be hozzám egy gyrosra ,a „Görög-német két jóbarát” tavernámba.

 

Sokan támadták a Nemzetközi Vízilabda Szövetséget az idei női versenykiírás miatt, melynek értelmében 5 vereséggel és egy győzelemmel negyedik helyet lehet elérni, míg 5 győzelemmel és 1 vereséggel 5-iket. Ezért a szövetség a riói olimpián egy új, lényegesen igazságosabb rendszerben rendezi a küzdelmeket. E szerint a 8 válogatottat 2 hármas és 1 kettes csoportba sorolja. A csoportokon belül mindenki játszik mindenkivel, de ezek az eredmények nem számítanak, hanem csupán a meccsek utáni ötméteresek. Az így kialakult minitáblázat csoportelsői hazautaznak, míg a négy leggyengébb az elődöntőben folytathatja. Itt a két pár 4 nyert mérkőzésig tartó szériát játszik egymással az amerikai sportok „best of seven”-jének mintájára. Az elődöntők  győztesei két mérkőzést vívnak az aranyéremért, majd a második meccs után (az eredményektől függetlenül) pénzfeldobás dönt az olimpiai bajnok személyéről. Amennyiben a pénz beleesik a medencébe, az a csapat kapja az aranyérmet, melynek hárombetűs rövidítése U betűvel kezdődik, és SA-val ér véget! ”A rendszer talán még nem tökéletes,de az eddigieknél kétségtelenül jobb” — tette hozzá büszkén a szövetség egyesült államokbeli szóvivője.

 

Hazánk hivatalosan NEM jelentette be, hogy pályázik a 2052-es olimpia rendezésére. A létesítményhelyzettel kapcsolatban az illetékesek elmondták, hogy akár holnap is képes lenne a magyar főváros a Játékok megrendezésére. A leendő Olimpiai Stadion az egykori Csepel Művek területén jelenleg is üzemel, itt rendezik majd a kalapácsvetés és a söröshordógurítás döntőit. A gátfutásokra a Kopaszi-gáton kerül sor, míg a síkfutásokra Mátraházán. A cselgáncsversenyek helyszíne az Országház lesz, míg a birkózók szintén ugyanitt mérik össze az erejüket. A kosárlabda-mérkőzéseket a Garai piacon rendezik, a vízilabdát pedig az éppen aktuális VIII-ik kerületi csőtörésben. A tájékozódási futás helyszíne a Keleti Pályaudvar lesz, ezért az olimpiáig hátralévő 40  évben nem nyúlnak a Baross térhez, az ugyanis már most kész a versenyzők fogadására. Hasonló a helyzet a Móricz Zsigmond körtérrel, ahol majd a hegyi kerékpárosok versenyére kerül sor, és a pálya máris készen várja a majdan ideérkezőket. A Hajógyári-szigeten rendezik az öttusa küzdelmeit, az ide Hortobágyi ötösfogattal érkező versenyzők előbb vívnak egymással a rajthoz állás lehetőségéért, aztán futva menekülnek, miközben a versenybírók lőnek rájuk, végül a túlélők a Dunába ugorva próbálják elérni a pesti hídfőnél lévő Rendőrpalotát. A grandiózus budapesti Rémálomolimpia pályázatának prezentációja után a vetélytársak visszavonták jelentkezésüket, mondván ilyen szintű Játékok megrendezésére nekik semmi esélyük sincs.

 

Edvi László

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digisport.blog.hu/api/trackback/id/tr604757611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása