HTML

 Tudom én, hogy magyar éremesélyesről, sőt magyar olimpikon teljesítményéről nemhogy rosszat, de még kellemetlent mondani-írni is tabunak számít. Ehhez tartják is magukat a kiküldött kommentátorok és újságírók. Én itthon vagyok. 

 Pedig nem is olyan régen a beszélő- újságíró szakma még a kritikai megközelítést is ismerte. Egy-egy verrasztó-dávidi teljesítmény után, amikor, a fehér Moussambanit alakítva, 36 versenyzőből csak egyet előz meg, vagy amikor a Simon-Széll kettős evezős produkciójánál a kísérő hajónak lassítania kell a célnál a mieinket várva, hogy a már szinte hazafele csomagoló futamtársakról ne is beszéljünk, például negatív megjegyzések is elhangzottak. De ez már a rég elfeledett múlt. Ma mindennek örülünk.

   A tabukat természetesen magamra nézvést is kötelezőnek tartom, (ismertek, mindig is beálltam a sorba), így nem is teljesítményt, hanem valami egészen mást illetnék szavakkal. Szavakat.

 Bátorságot nem vehet sportoló, a rendezők becsmérlésére, miközben nem tudja mi történt.

 A kiesett, legyőzött ellenfelet, aki a vizes körben kétszer is elcsúszott, nem gyalázhatja, legfeljebb együtt érezhet vele, mielőtt maga is szánás nélkül éli majd egyszer ugyanezt át.

Legnagyobb ellenfeleit nem gyanúsítgathatja, bizonyítékok nélkül.

E hármat egyszerre pláne nem teheti.  Pars Krisztián egyetlen nyilatkozatába mégiscsak belesűrítette mindezt. Persze ezt, a könnyebb érthetőség kedvéért, most ide is másolhatnám. De ez nem másolandó.

Tudom, mentségként említhető a sok hányattatás, melyben a „Magyar Légkalapács”-nak része volt. Például, a 2008-as doppingvétséget megúszó fehérorosz sportolók ügyvédjének éremmegtartó bravúrja, amikor is -a mintavétel során elkövetett eljárási hibára hivatkozva- orozta el Pars ezüstjét.

 Amúgy jól dobott. Nagyon jól. A hősöktől azonban többet várunk.

 

                            -----------------------------------------------------------------------

 

Az atlétika igen bonyolult orvosi- tudományos kérdés. A legnagyobbak sorsa is a mikroszkóp alatt dől el. Itt van például Ivan Tyihon, aki 105 kiló, tehát őt magát nem lehetne a tárgylencsére fektetni alapos átvizsgálás céljából. Még szerencse, hogy 8 évvel ezelőtti vizeletét száz lakat alatt őrzi a WADA, az nehezebben hozzáférhető, mint a filozófusok számára az élet értelme. De, ha kell, könnyebben vizsgálható.

(Külön regényt érne egy olyan háború elképzelése, amelyben az ellenséges csapatok az évszázadok óta őrzött, így már tenger mennyiségűre hízott vizeletminták tároló helye ellen bombatámadást terveznek, de tudósaik ezt nem javasolják, mert, ha szétfröccsenve bezuhanyozná a város lakóit, akkor a bennük lévő anyagoktól, azok varázsütésre erőssé válnának, mint Fekete László és gyorssá, mint Usain Bolt, s így legyőzhetetlenek lennének. Végül úgy döntenek, inkább betörnek és kiisszák. Aztán, ki elrepül, ki kimozdítja a Földet a sarkából, ki helyből átugrik a Marsra, néhányan csak öklendezve köpnek egyet, de ezek száma elhanyagolható.)

Tyihon, 8 évvel athéni ezüstérme után - amikor egy gazdasági bűncselekmény már rég elévült volna - éppen a reggelijét eszegette, ami, alighanem, néhány - szintén vegyelemzésre érett- táplálékkiegészítőből és százas szögekből állt, és megpróbálta elképzelni, hogy milyen messzire is hajítja majd a selejtezőben néhány óra múlva a kalapácsot, amikor a Belorusz Olimpiai Bizottság egyik vezetője belépett, és szívélyesen közölte vele, hogy nem indulhat. Rögtön nem esett olyan jól a ropogtatni való. Rozsdásnak tűnt. Ráadásként a potentát még hozzátette: „egyébként a 2004-es és lehet, hogy a 2008-as érmeidet is elveszik”.  Tyihon egyből zsugorodott 30 centit elherdált élete súlya alatt.

Mi tudjuk, hogy vannak sportágak, amelyek szereplői soha sem tudhatják, hogy hanyadikok is lesznek legvégül, mikor kell doppingellenőr elől menekülniük, akár országhatárokon át is. Akiknek élete vizelet mintákon és vizsgálati módszereken múlik. Akik az orvostudomány ellendrukkerei, mert egy-egy új ellenőrzési eljárás visszamenő hatállyal teheti tönkre a tisztességüket is. Tyihon, mint ellenfél kiszállt, de nem nyugodhattunk meg.

A hírtelevíziók pedig állandó krollban (a kép alján futó felirat) közölhetik 8-12 évvel ezelőtti olimpiai versenyek aktuális állását. Változik az, mint az árfolyam és a tőzsdeindex.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digisport.blog.hu/api/trackback/id/tr84695454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása