HTML

Az álomszerű első három nap után úgy tűnik, kicsit alábbhagyott a magyar dzsúdókülönítmény lendülete, de bízzunk benne, hogy ez csak a látszat. Ezt nem elsősorban azért írom, mert azóta is minden versenyzőnk vállalhatóan teljesített, hanem sokkal inkább a korábban oly halk remény hangja egyre kivehetőbb az utolsó két magyar, Joó Abigél és Bor Barna miatt. De kezdem az elmúlt két nappal.

Csoknyai Laci hozta a kötelezőt, eljátszott egy kicsit indonéz ellenfelével, majd kikapott a világ egyik legjobbjától. És ezt most nyugodtan értsük súlycsoportoktól függetlenül így! Kim Dzse-bum (nem vagyok benne biztos, hogy nevének ez a helyes magyar átírata, Kim Jae Bum az angol) épp annyit hozott ki magából a Csoki elleni meccsen, amennyi szükséges volt. A nagy klasszisokra ez jellemző, extrákat csak igazán fontos meccseken vagy zűrös pillanatokban vesznek elő. Utóbbira volt példa Madarász Tamás Csorijev elleni meccsén. Az üzbég a magyar lemezlovas két próbálkozása után érezte, hogy ennek a fele se tréfa, ezért előhúzott egy klasszismegoldást, amelyet minden bizonnyal későbbre tartogatott. Madár amúgy szinte teljesen leállt a komolyabb edzésekkel, nem sokkal az olimpia előtt tudta meg, meglehetősen kalandos körülmények között, hogy szabadkártyát kapott, ennél többre nem számíthattunk tőle.

Mészáros Anett persze ennél sokkal többre hivatott, amit ma láttunk tőle. Sajnos kevés volt az elképzelés, a kondi és még a német lány, Thiele is túl jó napot fogott ki. A meccs már hamarabb el kellett volna, hogy dőljön, Anettnek minimum háromszor jogosan ki lehetett volna osztani a második intést, amely a meccs végét jelentette volna. De ezt ő is érezte. Kár érte, hogy így alakult. Az elmúlt másfél évben egy versenyen indult, akkor is fogyasztás nélkül, 78 kilogrammban, és az első meccsét elveszítette. Nem volt meg az állóképessége a szőnyegbiztonsága és érdekes módon még az önbizalma sem, pedig ezek alapvetően nagyon erős oldalai a magyar klasszisnak. Mert Anett a ma mutatott teljesítménye ellenére is a magyar csapat egyik legnagyobb klasszisa, aki stabil érmes, ha erejének a felét kihozza magából. Reménykedem benne, hogy a mostani szereplés nem okoz komoly törést a pályafutásában.

Közben abban is bízom, hogy Joó Abigélt sem bizonytalanítja el Anett szereplése. Most tudtommal ugyan nem laknak együtt az olimpiai faluban, de barátnőkről van szó, akik világversenyeken gyakran támogatják egymást, sokat segít az egyiknek, ha a másik jól szerepel (általában a sportág világversenyein egy napon van a 70 és a 78). Abit továbbra is nagyon komoly éremesélyesnek tekintem, az egyik legnagyobbnak. Az első meccse kötelező házi feladat, a burundi vagy akár a gaboni is hálát adhat a sorsnak, hogy találkozik a kategória egyik legfényesebb csillagával. Abigél meccsei ritkán mennek végig, mindkét oldalra nagyon ügyesen dolgozik, a belső combdobást bárkinek "eladja", ez várhat a burundira/gabonira is. Ha megvan az első meccs, a súlycsoport talán legjobbja, Harrison következik, akitől még sosem kapott ki (kétszer legyőzte még 2010-ben), azóta az amerikai felnőtt világbajnok, pánamerikai bajnok és Grand Slam-győztes lett, de komoly aggodalomra azért nincs ok, mert ha esetleg ez a meccs mégsem sikerülne, a bronzért már mindenképpen küzdhet a magyar lány. A visszameccsen pedig szerintem nem jöhet olyan ellenfél, aki komoly akadályt jelenthet, ha csak az általam elődöntőbe tippelt Aguiar nem esik ki a korábban. Az egyetlen, ami gondot jelenthet, az Abi rutintalansága, még csak 21 éves. Igaz, az Eb-n bizonyította, hogy jól reagál az éles helyzetekre.

Másik említett versenyzőnk, Bor Barna csak pénteken lép tatamira, addig Abi miatt még szeretnék jelentkezni egy bejegyzéssel...

Azt azért fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagyon sajnálom, hogy az emberek nagy része most lát csak dzsúdómeccseket. Az olimpiai küzdelmek ugyanis lényegesen unalmasabbak a legtöbb versenynél - valószínűleg a hatalmas tét miatt. Nálunk (mármint a DIGI Sporton) egy év alatt, 14 világversenyen nem gyűlik össze ennyi akciótlan, aranypontos, bírói döntéses meccs, mint itt. Úgyhogy csak annyit kérnék, ne ez alapján ítélje meg a sportág élvezhetőségét, aki először látja!

Címkék: olimpia london 2012

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digisport.blog.hu/api/trackback/id/tr664691467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása