HTML

Hazánkban sokan szurkolnak az európai topcsapatok valamelyikének, de mi a helyzet a dél-amerikai sztárklubokkal? A brazil klubfutball egyre népszerűbb, főleg amióta egyre nevesebb a játékosállomány. Néhány általános, már-már sablonos információval szeretnék kedvet csinálni a választáshoz.

Rio de Janeiro vagy São Paulo?

Ahogy szinte minden országban, Brazíliában is a nagyobb városok csapatai vívják a legnagyobb csatákat. A két legnagyobb állam, két azonos nevű nagyvárosa négy-négy sztárklubot foglalkoztat. São Paulo városának csapatai a Corinthians, a São Paulo FC, a Palmeiras, és a külvárosi Santos összesen 27 nemzeti bajnoki címmel büszkélkedhet. Rio de Janeiro képviseletében a Flamengo, a Vasco, a Botafogo és a Fluminense 14-szer nyerte meg az országos bajnokságot. Így összesítve a sorozat közel négy-ötödét ezen csapatok uralták. Rajtuk kívül Porto Alegre két klubja, az Internacional és a Grêmio, valamint Belo Horizonte együttesei, az Atlético-MG és a Cruzeiro örvend népszerűségnek, és már legalább egyszer bajnoki aranynak is örülhetett.

Zöld-fehér vagy piros-fekete?

Brazíliában a leggyakoribb színösszeállítás a fekete-fehér, de természetesen van néhány hazánk csapataihoz hasonlatos mez. A ferencvárosi vagy győri szurkolók számára egyértelműen a Palmeiras meze lesz a legszimpatikusabb, míg a kispestiek a Flamengo csapatának színeit érzik majd magukénak. A debreceni vagy diósgyőri fanatikusoknak az Internacional lehet megfelelő választás. Az újpestiek számára a fehér mezű csapatok jelenthetnek alternatívát, például a fehér-fekete klubszínű Santos vagy a Corinthians, hiszen a lila szín eléggé ritka arrafelé. A piros-kék kombináció, vagyis a Videoton és Vasas szurkolók egyedül a Bahia csapatában láthatnak kedvencükhöz hasonló mezt. A fekete-fehér csíkok rajongóinak az Atlético-MG és a Botafogo, az élénk színek kedvelőinek pedig a Cruzeiro és a Grêmio mezét ajánlom. Aki pedig a piros-fehér-zöld színhez ragaszkodik, annak a Fluminense vagy a Portuguesa mérkőzéseit javaslom megtekintésre.

neymar-ronaldinho.jpg

Neymar vagy Ronaldinho?

Sokan játékosok miatt szeretnek meg egy csapatot, és ez így van rendjén. A brazil országos bajnokságban egyre több rutinos, ismert név szerepel a fiatal tehetségek mellett. Az európai topcsapatok általában az ifjakra hamar le szoktak csapni, így mi már a Bajnokok Ligájában ismerhettük meg a későbbi világsztárokat, Romáriótól kezdve Ronaldón át egészen Oscarig. Az Európát is megjárt focisták közül csak néhányat sorolnék fel, akik hazatértek: Ronaldinho (Atlético-MG), Juninho (Vasco), Marcos Assunção (Palmeiras), Zé Roberto és Elano (Grêmio), Luis Fabiano (São Paulo), Fred (Fluminense), Dida (Portuguesa), Vágner Love (Flamengo). Két portugál-brazil, Deco (Fluminense), és Liédson (Flamengo) mellett az uruguayi Diego Forlán (Internacional), a holland Clarence Seedorf (Botafogo), és rengeteg argentin, köztük Andrés D’Alessandro (Internacional) játékát még mindig élmény követni. Ám olykor sokkal látványosabb dolgokra képesek a fiatal üstökösök: Neymar (Santos), Lucas Moura (São Paulo), Bernard (Atlético-MG), Leandro Damião (Internacional), Paulinho (Corinthians), és a tavalyi szezon legjobb fiatal játékosa, Wellington Nem (Fluminense) megmozdulásait valószínűleg hamarosan az európai sorozatokban is megcsodálhatjuk.

És a kiscsapatok?

Minden évben akad egy-két csapat, aki meglepetésre beférkőzik a nagyok közé. Tavaly a Figueirense újoncként megszerzett 7. helye nem volt véletlen, az akkori keretből nem is maradtak sokan az együttesnél. A másodosztályból érkezők az idény elején nem parádéztak, de a Portuguesa látványos javuláson ment keresztül, amióta leigazolták a másodosztályú Atlético-PR gólvágóját, Bruno Mineiro-t. A 29 éves támadó jelenleg 17 meccsen 14 gólnál jár, és a piros-zöldek egyre csak távolodnak a kiesőzónától. A Náutico hazai mérlege pedig elképesztő, több mérkőzést nyertek vendéglátóként, mint a listavezető Fluminense. Két hullámzó teljesítményű csapat, a Coritiba és a Bahia pedig minden nagycsapat rémálma, mindketten bármikor képesek egy bravúrra.

Gyorsaság és technika előtérben, látványos játék minden mennyiségben, többek között ezért érdemes követni a brazil labdarúgó bajnokságot.

Terényi Gábor

Címkék: futball Brasileirão Neymar Ronaldinho

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digisport.blog.hu/api/trackback/id/tr754849515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása